Autostoelen

Autostoelen

Ook voor een veilig autostoeltje kan je bij Duimeland Speciaal in Delft terecht. Wij hebben diverse autostoelen in onze collectie, en adviseren je graag om een keuze te maken voor het juiste autostoeltje.

Wetgeving autostoelen

De wet- en regelgeving verschilt van land tot land, maar er zijn ook internationale standaarden. De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO rapporteert bijvoorbeeld over de veiligheid van autostoeltjes en denkt mee over de toepassing van wet- en regelgeving.

In Nederland is het verplicht om kinderen tot 135 cm te vervoeren met een autostoel, in sommige andere Europese landen (zoals Duitsland) is dit zelfs 150 cm. Zorg er voor dat je je goed informeert voordat je naar of door deze landen reist.

 

UN-ECE keurmerk 44/04
Deze internationale veiligheidsstandaard staat ook bekend als R44 en geldt in meer dan 100 landen. R44 verdeelt autostoeltjes in vier categorieën:

– Groep 0+
– Groep 1
– Groep 2
– Groep 3

Autostoeltjes met dit label voldoen aan de basiseisen rond veiligheid.

 

Belangrijk:

  • Zorg ervoor dat het stoeltje vanaf het begin goed past bij je kindje (naast het gewicht spelen ook de lengte en het postuur van het kind een rol) 
  • Bij een ‘groep 0+’ stoeltje is het belangrijk dat de bovenkant van het hoofdje niet boven de rand uit komt. Zorg er voor dat het hoofdje altijd binnen de beschermende omgeving van de kuip blijft.
  • Bij een ‘groep 1’ stoeltje mogen de schouders van het kindje maximaal 2 cm boven de bovenste gordelsleuven uitkomen, wanneer de hoofdsteun in de hoogste stand staat.
  • Voor de ‘groep 2/3’ stoeltjes kies je het beste een zitje met verstelbare rugleuning, die een goede zijdelingse bescherming biedt.

 

 i-Size:

Aan veiligheid wordt continu gewerkt. Inmiddels is er dan ook een nieuwe regelgeving aangenomen: De i-Size wetgeving, ook wel R129 genoemd:

  • i-Size is een nieuwe Europese regelgeving voor veiliger vervoer van kinderen in de auto door langer achterwaarts vervoer tot 15 maanden, met ISOFIX installatie.
  • i-Size zitjes zijn niet meer ingedeeld in gewichtsklassen, maar hebben lengte-indicatie.

Voorlopig  blijft naast de nieuwe i-Size regelwetgeving –  ook de veiligheidsstandaard (ECE R-44/04) van kracht. Er bestaat dus geen verplichting of noodzaak om de huidige goedgekeurde autostoelen te vervangen. Alle stoeltjes bij Duimeland Speciaal voldoen aan de geldende veiligheidseisen en zijn dus ook volkomen veilig.